Očesni pregled

Očesni pregled je več kot le korekcija vida

Vaše oči povedo več o vašem zdravju kot zgolj to, ali vidite dobro ali slabo. So okno, ob pogledu skozi katerega lahko očesni specialist presodi, kakšno je vaše splošno zdravje ter predhodno ugotovi nekatere sistemske bolezni.

Vaše oči so zrcalo vašega zdravja
Vaše oči povedo več o vašem zdravju kot zgolj to, ali vidite dobro ali slabo. So okno, ob pogledu skozi katerega lahko očesni specialist presodi, kakšno je vaše splošno zdravje ter predhodno ugotovi nekatere sistemske bolezni. Noben drug organ vašega telesa ne odraža tako jasno stanja arterij in ven kot vaše oči. Vaš očesni specialist lahko neposredno opazuje krvne žile v ozadju očesa. Oči so ključ do zgodnjega odkritja številnih presnovnih bolezni, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, slabokrvnost itd. V vaših očeh lahko očesni specialist razbere zgodnje znake bolezni, ki lahko vplivajo tudi na vaš vid. Zato so redni očesni pregledi zelo pomembni. Tudi če dobro vidite in nimate nobenih težav z očmi, morate na očesni pregled vsaj enkrat na leto. Vaše oči govorijo zgodbo, ki jo lahko prebere samo očesni specialist.

Glavoboli
Vzroki za glavobol so zelo različni. Glavoboli, ki izvirajo iz težav z očmi, so lahko posledica preutrujenih oči, najpogosteje se jih povezuje z nekorigirano refrakcijo Očesni pregled je več kot le korekcija vida (neugotovljeno potrebo po korekciji vida − pacient ne uporablja nobene korekcije). Poleg tega so lahko glavoboli posledica vnetja sinusov ali naprezanja oči zaradi škilavosti. Glavobole, zlasti v področju oči in okoli čela, lahko povzročijo tudi nekatera huda obolenja. V redkih primerih je glavobol lahko znak glavkoma (visok pritisk v zrklu) ali neugotovljenega tumorja. Pomembno je ugotoviti in, če je mogoče, zdraviti vzrok ponavljajočih se glavobolov. Vaš očesni specialist bo med rednim očesnim pregledom pozoren na te znake.

Hipertenzija (visok krvni tlak)
Eden izmed najzgodnejših znakov visokega krvnega tlaka je nepravilnost in zoženje krvnih žil. Očesni specialist lahko med očesnim pregledom pregleda krvne žile v ozadju očesa. Zato pregled pri očesnem specialistu ne zajema samo težav z vidom. Gre tudi za pregled zdravja vaših arterij in ven.

Sladkorna bolezen
Očesni pregled je več kot le korekcija vidaČe vam je pogosto vroče in ste žejni, če se vaš vid spreminja iz dneva v dan ter hujšate ali se redite, imate morda sladkorno bolezen. Pregled mrežnice lahko vašemu očesnemu specialistu razkrije celotno zgodbo. Sladkorna bolezen vpliva na majhne krvne žile, sprva na tiste v ozadju očesa. To lahko očesni specialist med očesnim pregledom včasih odkrije, preden se pojavijo katerikoli drugi simptomi. Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni je pomembno za dolgoročno obvladovanje tega obolenja.

Kap
Če imate visok krvni tlak, morate poskrbeti, da vaše zdravljenje pokriva vsako skokovito povišanje krvnega tlaka. Mrežnica je vir pomembnih informacij, ki očesnemu specialistu omogočajo, da ugotovi, ali morate pozorno spremljati možnosti tveganja za kap. Ozke mrežnične žile tvorijo določen vzorec, ki ga je mogoče odkriti med očesnim pregledom, zato vam očesni specialist lahko pomaga zmanjšati tveganje za kap.

Visok holesterol
Med očesnim pregledom lahko očesni specialist opazi tudi znake povišanega „slabega“ holesterola v krvi. Lipidi se lahko prilepijo na stene mrežničnih žil in spremenijo Očesni pregled je več kot le korekcija vidanjihovo strukturo, kar je vidno med pregledom krvnih žil v očesu. Skleroza* in okluzija krvnih žil, ki sta posledica skladiščenja lipidov, lahko povzročita visok krvni tlak, bolezen srca ali celo kap. Zgodnje odkrivanje in obvladovanje povišanega holesterola bo pripomoglo k zaščiti pred temi boleznimi, izboljšalo bo kakovost vašega življenja in morda podaljšalo vašo življenjsko dobo.

Ugotavljanje težav, preden postanejo vidne
Očesni pregled je več kot le korekcija vidaOko je lahko dovzetno za očesne bolezni, od katerih so pri mnogih simptomi minimalni, povzročijo pa številne težave, od zamegljenega vida do slepote. Prevzeti morate odgovornost za zdravje vaših oči. Enkrat na dan opravite preprost pregled, tako da se vprašate:
• Ali imam občutek, da so moje oči zdrave?
• Ali so moje oči videti zdrave?
• Ali jasno vidim?

Očesni pregled je več kot le korekcija vidaČe odgovorite „ne“ na katerokoli vprašanje, pojdite na preventivni očesni pregled. Rutinski pregledi, ki jih bo opravljal očesni specialist, so neboleči in neinvazivni, lahko pa pomagajo preprečiti mnoge zdravstvene težave.

Objavljeno z dovoljenjem podjetja Johnson&Johnson d.o.o.

0
Feed

Oddajte komentar