Kontaktne leče in šport

Kontaktne leče in šport

Če ste olimpijski športnik ali preprosto uživate v občasnem teku, vam lahko kontaktne leče zagotovijo oster vid in svobodno gibanje brez očal. Pomembno je, da med športnimi aktivnostmi dobro vidite, bodisi na tekmovanjih ali zgolj pri rekreaciji.

Če ste olimpijski športnik ali preprosto uživate v občasnem teku, vam lahko kontaktne leče zagotovijo oster vid in svobodno gibanje brez očal. Pomembno je, da med športnimi aktivnostmi dobro vidite, bodisi na tekmovanjih ali zgolj pri rekreaciji.

Pomembno je, da med športnimi aktivnostmi dobro vidite, da lahko dosežete najboljše rezultate, bodisi na tekmovanjih ali zgolj pri rekreaciji. Ne podcenjujte težav z vidom. Vaše oči lahko trpijo in to lahko vpliva na vašo uspešnost. Prava korekcija vida je bistvenega pomena, prav tako so pomembni tudi redni očesni pregledi.

Šport in ostrina vida
Pri športu mora biti vaše vidno polje široko in vizualno zaznavanje neprekinjeno, npr. če sledite objektu, ki se premika, presojate njegov položaj na igrišču in usklajujete svoje gibe. Za to potrebujete oster vid s celotnim vidnim poljem, za kar morate redno hoditi na očesne preglede. Na rednem očesnem pregledu očesni specialist ne ugotavlja samo, ali potrebujete korekcijo vida. Gre za zdravstveni pregled, ki poleg oči zajema tudi obolenja drugih organov, ki jih je mogoče odkriti z očesnim pregledom, na primer splošne težave z zdravjem, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak in povišan holesterol. Med očesnim pregledom bo očesni specialist presodil tudi, kako delujejo vaše oči skupaj in ali je to mogoče izboljšati. Dober vid pripomore k boljšemu in varnejšemu delu in igri − dejansko pomeni boljšo kakovost življenja.

Kontaktne leče lahko izboljšajo učinkovitost
• Omogočajo boljši periferni in lateralni vid kot očala.Kontaktne leče in šport
• Med vami in objektom, ki ga gledate ni ovire, kontaktne leče se ne umažejo in ne zameglijo. Kontaktne leče zagotavljajo oster, stabilen vid in jih lahko nosite pod masko, zaščitnimi očali ali čelado.
• Ni vam treba skrbeti, da vam bodo v napoto, padle iz očesa ali zdrsnile zaradi gibanja ali potenja.
• Zagotavljajo boljše vidno polje, potencialno večjo ostrino vida obeh očes in boljši kontrast.
• Pri uporabi kontaktnih leč so vse dimenzije realne, kar pomeni, da vidite dejansko obliko in velikost objekta.
• Če je za vaš vid poskrbljeno, se lahko mirno osredotočite na igro.

Športi, pri katerih vam bodo kontaktne leče najbolj v korist
Kontaktne leče so boljša izbira pri vseh športih, toda spodaj je navedenih nekaj aktivnosti, pri katerih boste opazili največje prednosti:
- Igre z loparjem - Pomislite, koliko bolje boste igrali tenis, badminton ali squash, če vas ne bo skrbelo, da vam bodo očala padla ali se zlomila vsakič, ko se stegnete pri udarcu.
- Igre z žogo - Igre z žogo kot so košarka, nogomet in odbojka, stalno zahtevajo 360-stopinjsko vidno polje. V nasprotju z očali, ki omejujejo vaš periferni vid, vam kontaktne leče pomagajo, da vidite vse.
- Tek - Pri tem energičnem športu je kot pri vseh drugih kardiovaskularnih aktivnostih intenzivno gibanje gor-dol. Če boste med tekom nosili očala, jih boste verjetno morali potiskati po nosu nazaj gor vsako drugo sekundo.
- Kolesarjenje in rolanje - Kolesarjenje in rolanje sta hitrostna športa, ki zahtevata spretnost, dobro telesno pripravljenost in koncentracijo. Pri teh športih ni časa, da bi si popravljali očala, ki se lahko zameglijo, zdrsnejo navzdol ali padejo na tla in se poškodujejo.

- Akrobatski športi - Akrobatski športi, kot so triki z BMX kolesi in rolkami, zahtevajo intenzivno koncentracijo. Triki lahko vključujejo polne obrate in obrat telesa za 360 stopinj. Pri padcu je velika možnost poškodb, očala pa to tveganje le še povečujejo.
- Adrenalinski športi - Če načrtujete adrenalinsko aktivnost, morate najprej zamenjati nestabilna očala za kontaktne leče. Zamislite si skok z elastiko z nerodnimi očali, trdno privezanimi prek obraza. To ni le neudobno, temveč tudi nevarno, saj se očala lahko razbijejo, delci stekla pa vas poškodujejo.

Zaščitite oči pred škodljivimi UV-žarki
Ali ste vedeli, da lahko daljša izpostavljenost škodljivim ultravijoličnim (UV) žarkom, ki vplivajo na vašo kožo, škodi tudi vašim očem? Strokovnjaki pravijo, da se pri ljudeh, ki se ukvarjajo s športi na prostem, učinki UV-sevanja kopičijo skozi življenje in lahko nepopravljivo poškodujejo vse očesne strukture in tkivo okrog oči, ki je nezaščiteno ali premalo zaščiteno. Vaše oči so izpostavljene sončnim žarkom, najsi igrate tenis ali odbojko na mivki julija ali smučate ali deskate na snegu januarja.
Sončna očala pomagajo blokirati UV-žarke in preprečujejo, da bi prodrli skozi steklo, vendar pa je večina okvirjev očal takšne oblike, da ne preprečujejo UV-žarkom vstopa v oko s strani, z vrha ali od spodaj. Za tiste, ki potrebujejo korekcijo vida, je najpopolnejša zaščita pred UV-sevanjem kombinacija sončnih očal z UV-zaščito, širokokrajnega klobuka in kontaktnih leč z UV-zaščito*.

Kontaktne leče za enkratno uporabo za ljudi z aktivnim načinom življenja
Kontaktne leče, ki se zavržejo po enkratni uporabi, so lahko primerne za tiste, ki po navadi nosijo očala, vendar ne želijo, da bi jih karkoli oviralo pri telesni aktivnosti. Kontaktne leče za enkratno uporabo imajo številne prednosti. Poleg tega, da so priročne in preproste za uporabo, je pri njih tveganje za okužbe najmanjše, saj vsak nov par vzamemo iz sterilne embalaže. Ni nevarnosti nabiranja snovi na njihovi površini, zato zagotavljajo jasnejši vid. So zelo priročna rešitev za korekcijo vida, saj ne potrebujejo nobene nege − preprosto jih vržete stran po enkratni uporabi. Posvetujte se z očesnim specialistom, katera leča je najprimernejša glede na vaše potrebe in način življenja.
Kontaktne leče za enkratno uporabo so idealne za ljudi, ki želijo kontaktne leče uporabljati le občasno.

Ostrina vida vpliva na fizične dosežke
Ne dovolite, da bi vaš vid omejeval vašo aktivnost. Optimalen in naraven vid ni le predpogoj za natančno in neutrujajoče delovanje oči, temveč lahko celo izboljša vaše dosežke.

* Kontaktne leče z UV-zaščito niso zamenjava za zaščitna sončna očala z UV-zaščito, saj očesa in njegove okolice ne prekrijejo v celoti.
Objavljeno z dovoljenjem podjetja Johnson&Johnson d.o.o.

0
Feed

Oddajte komentar