Zakaj sončna očala?

Za nakup sončnih očal se v prvi vrsti odločajmo z namenom, da bomo svoj dragoceni vid zaščitili. Zamislite  si in zaprite oči, težko je kaj ne? Težko si predstavljamo, da ne bi videli. Oko in naš vid iz okolja sprejema kar 90% vseh informacij. Tako kot sprejema "dobre in koristne" informacije, pa lahko neposredno sprejme tudi škodljive UV žarke. Včasih so starejši trdili, da so sončna očala  nepotreben dodatek, vendar je dokazano, da bodo tisti, ki ustrezno in zgodaj skrbijo za varnost pred UV žarki, imeli verjetno kasneje sivo mreno ( ali tudi druge težave vzrokovane zaradi škodljivega UV žarčenja ) kot drugi. 

Skozi atmosfero tako ogrožajo naše zdravje UVA in UVB žarke, ki se skoznjo prebijejo, UVC žarki pa ne. Ozon je tisti, ki nas varuje pred slednjimi. 

Zato je res izjemnega pomena, da ne kupujete slabih očal. Stekla v sončnih očalih naj bodo kakovostna, v kategorijah zatemnjenosti od 1-4, v splošni prodaji so večinoma očala od kategorije 1-3, kategorija 4 pa je namenjena visokogorskemu soncu. Tako kakovostna očala vas bodo ščitila pred UVA in UVB žarki do nekje 400nm.

Zakaj ne sončna očala vprašnjive proizvodnje? 

Predlagam, da naredite test sami. Pomagajte si s kakšnim malim nadobudnežem, ki se bo z veseljem skril v omaro. Ko bo ali boste v omari, kjer je popolna tema, se vam namreč močno odpre zenica. Sedaj si predstavljajte, da se to zgodi tudi, ko nosite temna sončna očala. Zenica namreč reagira na svetlobo in se oža in širi. Če uporabljate slaba, nezaščitena stekla, vam tako skozi siroko odprto zenico vstopajo škodljivi žarki. Če pa nosite ustezna sončna očala, ki so zaščitno sredstvo, vam bodo taka očala blokirala škodljive žarke.