Večžariščna stekla, multifokalna stekla

Progresivna steklaPri starosti nad 40 let se pogosto pojavi Presbiopia. Presbiopia je očesna napaka pri kateri se zaradi upada moči akomodacije oz. prilagajanja očesne leče postopno izgublja bližinski vid. Enožariščna stekla več ne omogočajo ostrega vida pri vseh oddaljenostih. Zato je potrebno imeti več korekcijskih očal (ena za gledanje na daleč, druga za branje,…) kar pa je lahko v določenih situacijah zelo nepraktično. S korekcijskimi očali, ki imajo vgrajena progresivna stekla se lahko temu problemu izognemo.

 

Progresivna steklaProgresivna stekla nudijo mehak prehod od gledanja na daleč, preko gledanja na srednje razdalje ter do bližinskega vida. Prav tako pa priskrbijo vse vmesne korekcije. To pomeni, da imajo progresivna stekla progresivne moči korekcije (od dna do vrha), olajšajo očesni napor in poskrbijo za najbolj naravno korekcijo vida. 

 

Od leta 1959, ko so v francoskem podjetju Essilor proizvedli prvo progresivno steklo, ni potrebno več nositi ločenih očal za branje ali uporabljati bifokalnih stekel. Od takrat se svetovni proizvajalci takih stekel osredotočajo na misel, kako čim bolj približati in individualizirati steklo uporabnikom. Proizvajalci nadaljujejo z inovacijami in s postavljanjem novih standardov zmogljivosti v skrbi za vid presbiopov. Vsak nov dizajn progresivnih stekel prestane serijo zahtevnih uporabniških preizkusnih obdobij in kliničnih testiranj, da zagotovi optimalno zmogljivost in naraven vid. Najnovejši dizajn Essilorjevih stekel je Varilux S Series.

 

Progresivna stekla
Progresivna steklaDaljinsko vidno področje: Zgornji del stekla je namenjen gledanju oddaljenih predmetov.
 
 
Progresivna steklaVmesno vidno področje: V sredinskem delu stekla je mehak prehod med daljinskim in bližinskim vidnim področjem. V tem delu vidimo ostro predmete, ki so srednje oddaljeni od oči.
 
Progresivna stekla
Bližinsko vidno področje: V spodnjem delu stekla se nahaja področje, ki je namenjeno gledanju na blizu (npr. branju).
 
 
Vir: essilor.si, google.com