Otroci in kontaktne leče

Pri otrocih, najstnikih in odraslih, ki potrebujejo korekcijo vida, pridejo v poštev tako očala kot kontaktne leče.


Korekcijo vida potrebuje več kot polovica svetovnega prebivalstva. Le ta je lahko potrebna že v zelo mladih letih. Na podlagi celovitega očesnega pregleda lahko očesni specialist pomaga najti najboljšo izbiro ne glede na starost.

 

Ali otroci lahko nosijo kontaktne leče?
Otroci in kontaktne lečeOtroci lahko brez težav nosijo kontaktne leče. Ker so zelo aktivni, je uporaba kontaktnih leč precej bolj priročna od nošenja očal. Mnogi otroci so zelo motivirani, zato prisluhnejo očesnemu specialistu. Večina otrok zna skrbeti za svoje kontaktne leče pod nadzorom ali brez njega, zato so jim le te v veliko korist. Tako otroci kot najstniki menijo, da so kontaktne leče priročnejši način za korekcijo vida, z njimi pa enako spretno kot najstniki ravnajo tudi mlajši.

 

Kakšne so prednosti uporabe kontaktnih leč pri otrocih?
Obstaja mnogo razlogov, ki govorijo v prid uporabi kontaktnih leč pri otrocih vseh starosti. Otroci in mladi odrasli imajo aktiven način življenja. Igrajo se, ukvarjajo s športom in se na splošno gibljejo veliko več kot odrasli. Kontaktne leče se lahko uporabljajo pri vseh teh dejavnostih, pred aktivnostjo jih ni treba odstranjevati, niti ni nevarnosti, da se bodo poškodovale. Hkrati ne omejujejo perifernega vida, tako kot očala. Poleg očitnih prednosti za vid imajo kontaktne leče tudi psihološki vpliv, saj dajejo namreč večji občutek samozavesti v primerjavi z uporabo očal.

 

V kateri starosti je najbolje začeti nositi kontaktne leče?

Otroci in kontaktne lečeOčesni specialisti priporočajo, da se pri odločitvi, kdaj lahko otroci začnejo nositi kontaktne leče, starost ne upošteva. Če je otrok dovolj zrel, da razume, kako je treba poskrbeti za higieno pri uporabi kontaktnih leč in kakšna so tveganja, če navodil ne upošteva, je primerno, da nosi kontaktne leče. Dejansko jih lahko varno nosijo otroci vseh starosti, celo dojenčki, če se upoštevajo pravilni postopki. Podpora staršev je ključni dejavnik pri odločitvi, ali je primerno, da otrok nosi kontaktne leče. Drug dejavnik, ki pove, kdaj je pravi čas za kontaktne leče, je motivacija. Dekleta se ponavadi prej začnejo zanimati za kontaktne leče kot fantje, pogosto zaradi videza. Fantje pa se za kontaktne leče ponavadi zanimajo, ker so pri športu udobnejše kot očala. Ti dejavniki lahko brez upoštevanja starosti predstavljajo podlago za ustrezno presojo, ali je otrok pripravljen na uporabo kontaktnih leč. Raziskave kažejo, da otroci − tudi že pri 8. letih − ki potrebujejo korekcijo vida, znajo povsem skrbeti za kontaktne leče.

 

Ali je za kontaktne leče potreben stabilen vid?

Čeprav oko ponavadi preneha rasti okoli 15. leta, mnogi pacienti, zlasti kratkovidni, ugotavljajo, da se njihov vid spreminja do poznih najstniških in zgodnjih dvajsetih let. Ker je na voljo široka paleta leč za enkratno uporabo, ni več treba čakati, da se vid ali oblika očesa stabilizirata. Če uporabnik kontaktnih leč hodi na redne preglede, je mogoče vse spremembe vida korigirati z novimi lečami. Raziskave so pokazale, da se pri otrocih ustrezne kontaktne leče ne razlikujejo bistveno zaradi oblike ali velikosti oči v primerjavi z odraslimi, zato uporaba kontaktnih leč ni omejena zaradi razpoložljivih premerov leč. Raziskave potrjujejo tudi, da kontaktne leče in očala ne vplivajo na razvoj ostrine vida, če je korekcija optimalna.

 

Ali vzame uporaba in nega kontaktnih leč veliko časa?

Na voljo so najbolj priročne kontaktne leče − kontaktne leče za enkratno uporabo. Tako ima uporabnik nov par kontaktnih leč vsak dan, pred spanjem pa leče preprosto zavrže. Zato vam ni treba skrbeti za njihovo čiščenje. Toda tudi čiščenje leč za ponovno uporabo je dandanes preprosto zaradi poenostavljenih večnamenskih čistilnih tekočin, zaradi katerih sta čiščenje in nega leč mnogo preprostejša kot nekoč. Čas, potreben za nego leč, je odvisen od izbranega načina nege. V vsakem primeru je nega kontaktnih leč danes zelo preprosta in hitra.

 

Ali otroci upoštevajo napotke o ustrezni uporabi kontaktnih leč?

Otroci in kontaktne lečeOtroke lahko očesni specialist nauči, kako se uporabljajo in negujejo njihove kontaktne leče. Ker otroci spoštujejo svojega zdravnika, mu bodo najverjetneje prisluhnili in se ravnali po njegovih nasvetih. Toda kljub temu jih morajo starši nadzorovati, saj seveda želijo, da so tveganja, povezana z uporabo kontaktnih leč, čim manjša. Otroci so zelo prilagodljivi, in ko se navzamejo dobrih navad, jih pogosto ohranijo tudi ko odrastejo. Najvarnejša je uporaba kontaktnih leč za enkratno uporabo ali pa izbira preprostega, vendar učinkovitega režima nege. Ključno za primerno uporabo kontaktnih leč je, da se tako otroke kot starše o njih dobro pouči in redno seznanja z novostmi.

 

Ali otroške oči potrebujejo več kisika?

Otroci in kontaktne lečeNe drži, da potrebujejo oči otrok več kisika kot oči odraslih. Zgradba roženice je podobna pri obeh. Mnogi otroci želijo kontaktne leče nositi samo del dneva, na primer pri športu. Kontaktne leče za enkratno uporabo so primerna rešitev zanje ter najverjetneje niti na dolgi rok ne vplivajo negativno na njihovo očesno zdravje. Pri daljšem obdobju nošenja, predvsem 12 ur ali več, bodo silikon hidrogelni materiali nudili dovolj kisika, da bo tveganje za zaplete, povezane s hipoksijo, kasneje v življenju čim manjše. Odsvetuje pa se, da bi otroci nosili kontaktne leče med spanjem.

 

Ali potrebujejo otroci boljšo UV-zaščito za oči?

Otroci imajo večje zenice in prozornejše leče kot odrasli, zato lahko več UV-žarkov prodre v njihovo občutljivo mrežnico in jo poškoduje. Poleg tega otroci preživijo veliko prostega časa na prostem, ko se igrajo. Večina staršev ve, da je treba kožo otrok nujno zaščititi pred UV-sevanjem z zaščitnimi sredstvi, redki pa zaščitijo tudi njihove oči. Med aktivnostmi na prostem je treba uporabiti kontaktne leče, ki odbijejo UV-sevanje*, saj zagotavljajo dodatno zaščito, čeprav ne morejo nadomestiti očal ali sončnih očal, ki odbijajo UV sevanje.

 

Kakšno vrsto leč je treba uporabiti?

Otroci in kontaktne lečeTrenutno na trgu obstajajo mnoge različne vrste kontaktnih leč, zato se za vsakega mladega pacienta, ki jih želi nositi, najdejo ustrezne. Seveda imajo vsake svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih je, poleg tega, katera leča je najprimernejša glede na potrebe in način življenja otroka, pri izbiri treba upoštevati. Vaš očesni specialist vam lahko svetuje in vas usmerja pri izbiri najprimernejše vrste kontaktnih leč.

 

Kaj je najboljša izbira glede na material in način uporabe?

O tem vam lahko svetuje očesni specialist. Pri otrocih so se kot najboljša izbira glede materiala in načina uporabe izkazale silikon hidrogelne kontaktne leče za enkratno uporabo. Pri uporabi kontaktnih leč se pojavljata dve težnji: z vidika higiene se priporočajo kontaktne leče za enkratno uporabo, silikon hidrogelni materiali pa se priporočajo zaradi visoke prepustnosti za kisik do roženice. Silikon hidrogelne kontaktne leče za enkratno uporabo združujejo ti dve težnji: izdelane so iz silikon hidrogelnega materiala in so posebej oblikovane za enkratno uporabo.

 

* Kontaktne leče z UV-zaščito niso zamenjava za zaščitna sončna očala z UV-zaščito, saj očesa in njegove okolice ne prekrijejo v celoti.

 

Objavljeno z dovoljenjem podjetja Johnson&Johnson d.o.o.